home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Lokaal & Lekker in Italie

Als foodie ben je op vakantie natuurlijk helemaal niet geïnteresseerd in de mooiste kerken, musea en wandelroutes. Je speurt naar de lekkerste producten, struint lokale markten af en gaat op zoek naar bijzondere restaurants.

 

Dit jaar waren we in de Piemonte en Toscane en ontdekten een paar mooie adressen en producten die we graag met je delen (mocht je in de buurt zijn).

 

IMG_5316

Mercato Centrale – Florence
Sinds april 2014 is de bovenverdieping van deze eeuwenoude versmarkt (ook zeker een bezoek waard!) omgetoverd tot een waar foodie-paradijs. Het is een soort grote delicatessenwinkel (wel 3000 m2) met kleine winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Zo vind je er aparte ‘afdelingen’ met vlees, vleeswaren, kaas, vis, brood, pizza, pasta, groenten, ijs en verschillende bars met koffie, wijn, bier en fruitsappen. De producten zijn veelal biologisch en van de beste kwaliteit, hetgeen het voor Italiaanse begrippen geen goedkoop eetadres maakt. Je bestelt per afdeling jouw favoriete hapjes en neemt vervolgens samen plaats aan een van de tafels. Deze eetwinkel is zo populair dat ze van 10 uur ’s ochtend tot 12 uur ’s avonds helemaal vol zit. Maar geen nood, er is altijd wel een plekje te vinden waar je kan aanschuiven voor een knapperige pizza, heerlijke Chianti, geroosterde verse vis, biologische steak uit de houtskooloven of een selectie van ‘salumi’, verse buffelomozzarella en andere lokale kazen (zoals de selectie ‘Giro d’Italia’).
http://www.mercatocentrale.it

 

 

IMG_5166

Eataly – Genua
Het concept Eataly bestaat al enige jaren en heeft vestigingen in New York, Chicago, Italie en Japan. Toch blijft het een feest om hier rond te lopen. Meer nog dan bij Mercato Centrale in Florence is dit een een luxe delicatessenwinkel. Kwaliteit staat centraal maar liefst kiest men voor producten uit de directe omgeving. Aangezien Toscane zoveel mooie producten heeft, is dat niet zo moeilijk. De 1e vestiging van Eataly is in Turijn en de grootste in Rome.
Porto Antico, Calata Cattaneo 15

 

 

imagefood

Alba
In het Noordwesten van Italie, midden in de Piemonte vind je het plaatsje Alba. Deze stad en streek is vooral bekend om zijn goede wijnen zoals de Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto), heerlijke kazen uit de Alpen (Castelmagno DOP, Robiola di Roccaverano, Bra duro DOP, Toma del Fra, Montebore, etc), hazelnootbomen (Nutella is hier ontstaan maar nog veel lekkerder is de Italiaanse torroncino ofwel nougat), paddenstoelen en de witte truffel.

 

Acqui Terme
Vlakbij Alba ligt deze ’thermen’ stad. Onze favoriet was het winkeltje Oliveri met heerlijke vleeswaren, kazen, ‘fungi’, olijfolie etc. Een stukje verderop zit een banketbakker met de allerlekkerste amaretto-koekjes: Amaretto d’Acqui (veel lekkerder dan de fabrieksmatige versie uit Sassello). Ze maken ook hun eigen amandellikeur.
Oliveri, Via Carducci 14
Bertero Pasticceria, Via Mazzini 48

 

Salone del Gusto/ Terra Madre – Turijn 

Mocht je Piemonte in het najaar bezoeken dan mag je de Salon del Gusto in Turijn niet missen. Dit is het belangrijkste slow-food-evenement van het jaar waar deze beweging samenkomt om te proeven en ervaringen te delen.

http://www.salonedelgusto.it

 

Italiaans ijs

Bijna al het ijs in Italie is lekker maar toch zijn er verschillen. Als er ‘artigianale’ wordt vermeld in de winkel dan betekent dat men het ijs in huis (dus zelf) maakt. Let verder op de smaken op de kaart: ijs van pure ingrediënten zoals seizoensfruit, noten en chocolade en minder toegevoegde suiker is vaak veel smaakvoller. Hier zie je smaken zoals pure pure citroen, aardbeien etc (en geen smaken zoals Nutella, smurfenijs). Vaak zit het ijs ook in afgesloten metalen containers ipv in open bakken.

 

Gelateria De’ Coltelli – Pisa

In Pisa vonden we zo’n heerlijk adres voor ijs. Met pure smaken zoals ijs van seizoensfruit, pijnboompitten, nougat uit de Piemonte, pure chocolade van De Bondt (een beroemde Nederlandse chocolatier uit Pisa). Veelal biologisch en gluten-vrij. Ze hebben ook een vestiging in Lucca.

Via Lungarno Pacinotti, 23

http://www.decoltelli.it

 

Garfagnana

Dit vruchtbare en dicht beboste gebied is bekend om zijn tamme kastanjes (Farrina de Neccio DOP), farro (graansoort dat het meest op spelt lijkt, met IGP status) en porcini (paddenstoelen).

 

Vecchio Mulino – Castelnuovo del Garfagnana

Deze heerlijke producten vind je ook op de kaart (en in de winkel) bij Vecchio Mulino. Eigenaar Andrea houdt zichtbaar van eten maar weet waarover hij praat. Hij is oprichter van de Slow Food beweging in Garfagnana en zet zich om de producten van deze streek te promoten. In zijn restaurant vind je geen menukaart maar kies je voor de heerlijke ‘degustatione’ (lunch of licht diner). In vijf gangen laat hij je proeven van diverse lokale kazen, vleeswaren (zoals de meterslange mortadella (niet lokaal maar uit Bologna) en rundertong (echt proeven, die is heerlijk)), farro, hartige taartjes, dolci. Kies vervolgens jouw favoriete wijn uit de winkel en de dag kan niet meer stuk. Ook wijn of olie proeverijen zijn mogelijk. En uiteraard vertelt Andrea honderduit als je vraagt naar de verrassingen op je bord.

Via Vittorio Emanuele, 12, Castelnuovo del Garfagnana

www.vecchiomulino.info

 

IMG_5211IMG_5213

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.