home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Graskip met paddenstoelen en bockbier

Graskip met paddenstoelen en bockbier

  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml crème fraiche
  • 4 biologische kipfilets
  • 300 gram gemengde paddenstoelen (o.a. kastanjechampignons)
  • 4 eetlepels olie
  • 250 ml bouillon van gevogelte
  • 1 spitskool (in reepjes)
  • 1 sjalotje (fijngesneden)
  • 4 pastinaken (geschild)
  • Nootmuskaat en (verse) dragon
  • 100 ml bockbier
  • 100 gram rauwe ham
CATEGORIE: Herfst Winter

Fijn gerecht voor een herfstige of winterse dag, met verse paddenstoelen, de zoutige smaak van rauwe ham en het lichtzoete, donkere van bockbier. Heerlijk met roergebakken spitskool en puree van pastinaak.

 

hoofdgerecht 4 personen

  1. Snij de helft van de champignons en alle ham in kleine stukjes. Bak ze enkele minuten in 1 eetlepel olie totdat de paddenstoelen vocht loslaten. Voeg direct de helft van het bier toe en laat nog een paar minuten doorkoken en daarna afkoelen.
  2. Maak een inkeping in de filets en vul ze met het mengsel van paddenstoelen en ham. Maak ze dicht met touw of prikkers. Bestrooi licht met met zout.
  3. Rest van de olie verhitten en kipfilets dichtschroeien. Voeg bouillon toe en laat 25 minuten stoven.
  4. Snij de pastinaak in stukken en kook ze gaar. Blancheer de reepjes spitskool 1 minuut. Roerbak knoflook, sjalotje en spitskool en voeg naar smaak peper, zout en dragon toe. Pureer de pastinaak met crème fraîche en voeg peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak.
  5. Snij de andere helft van de paddenstoelen in grove stukken en bak deze kort totdat ze vocht loslaten. Voeg bier en de gebakken paddenstoelen toe aan de kipfilets en laat nog 5 minuten stoven.
  6. Haal de filets uit de pan en bind, indien nodig, de saus. Snij de filets in plakjes en serveer met de saus, roergebakken spitskool en puree van pastinaak.

 

Tips:

  • Wijntip: drink dit hoofdgerecht gerust met een glas bockbier zoals van Maallust uit Veenhuizen. Wil je liever wijn dan is een Verdejo uit de Rueda een heerlijke combi.
  • Gebruik het liefst biologische filets of Graskipfilets van het Grasdierdorp uit Drouwenerveen. Behalve veel meer smaak, hebben de dieren ook een stuk beter leven gehad dan de kip uit de supermarkt.
  • Kies paddenstoelen van Heerlijk & Eerlijk lekker veel variatie en goed advies.
Copyright 2019 Lokaal & Lekker.