home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Pasta met pesto van rucola en walnoten

Pasta met pesto van rucola en walnoten

  • 400 gram vers pastadeeg (tagliatelle of spaghetti
  • 100 gram rucola uit eigen tuin (fijngesneden)
  • 75 gram walnoten (gepeld en geroosterd)
  • 50 ml (olijf)olie
  • 100 gram oude (schapen)kaas
  • 2 tenen verse knoflook
  • 1 theelepel azijn (of citroen)
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels zout (voor het koken van de pasta)

Een lokale variant op de bekende pesto met basilicum. Rucola groeit heel gemakkelijk in een kruidenbak of op een balkon en kan van april tot oktober geoogst worden. Combineer de rucola in de zomer met een een paar basilicumblaadjes of vervang deze buiten het seizoen door winterpostelein.

 

(hoofdgerecht voor 4 personen)
  1. Was de rucola in koud water en droog met een sladroger. Snijd 2/3 van de rucola fijn en houd de rest achter voor de garnering. Rasp 2/3 van de oude kaas en houd de rest achter voor de garnering. Rooster de walnoten in een droge pan bruin en krokant. Snijd de walnoten in grove stukken.
  2. Pureer in een keukenmachine de rucola, walnoten, kaas, knoflook en olie tot een smeuïge massa. Voeg indien nodig extra olie of peper toe.
  3. Kook de verse pasta in een pan met kokend water en 2 eetlepels zout gaar in 4-5 minuten. Roer de pesto en de overgebleven rucola door de warme pasta en voeg eventueel 1 eetlepel kookvocht toe. Verdeel de pasta over de borden. Maak met een dunschiller kaaskrullen van het restje oude kaas en strooi over de pasta.

 

Tips:

  • Schenk een laagje olie op de (overgebleven) pesto om deze langer te bewaren. De pesto is ook heerlijk als dip op vers (desem)brood.
  • Combineer de rucola in de zomer met een een paar basilicumblaadjes of vervang deze buiten het seizoen door winterpostelein
  • Walnoten zijn o.a. verkrijgbaar via De Fledder in Kloosterburen
  • Biologische schapenkaas is o.a. verkrijgbaar via Groot Kabel in Kollumerpomp of Oldehoofster kaasboerderij in Oldehove
  • Verse knoflook is verkrijgbaar van juli-oktober, een handig alternatief is knoflookpuree in een potje van Biesheuvel Knoflook

 

Dit recept is ook geplaatst in de Noorderland van april 2012. Voor het gehele artikel inclusief receptkaarten ga naar ‘Traktaties uit het Noorden’. 

Copyright 2019 Lokaal & Lekker.