home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Snoekbaars met garnalensaus en ‘Wotter en Wind’

Snoekbaars met garnalensaus en ‘Wotter en Wind’

  • Nootmuskaat
  • 200 ml room
  • 4 snoekbaarsfilets
  • 300 gram garnalen
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 ml visbouillon
  • 100 gram sjalotjes (gesnipperd)
  • 75 gram boter (ijskoud)
  • Peperkorrels (gekneusd)
  • Vers laurierblad
  • 500 gram aardappelen (geschild)
  • 250 gram witte kool (gesneden)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 30 gram boter
CATEGORIE: Herfst Winter

De snoekbaars komt voor in het Ijsselmeer en de grote meren van Friesland. Ondanks dat deze zoetwatervis veel wordt gevangen blijft het culinaire gebruik vaak beperkt tot de keukens van restaurants. Dat is jammer want het is toch een van de meest verfijnde vissoorten van ons land. Dus blijf er vooral naar vragen bij de viswinkel dan verschijnt deze mooie vis vanzelf weer in de vitrine. Tot die tijd kan je terecht bij De Goede Vissers. Zij vangen deze mooie vis van juni tot en met maart in het IJsselmeer.

 

Dit gerecht is gebaseerd op een tip van Hertzog Olivier van ’t Feithhuis. Hij kookt al jaren met de vis van De Goede Vissers en is enthousiast over deze winterse, Groningse variant.

 

hoofdgerecht voor 4 personen

  1. Fruit sjalotjes, voeg wijn, bouillon, laurierblad en peperkorrels toe en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de garnalen toe en laat enkele minuten garen. Haal garnalen uit de pan en zeef het vocht. Laat de bouillon inkoken tot ongeveer 200 ml resteert.
  2. Kook de aardappelen met de ui en de witte kool in aparte pannen gaar. Voeg samen en pureer samen met de boter, nootmuskaat, peper en zout tot een stamppot.
  3. Leg de snoekbaars in een pan met een beetje olie en laat op matig hoog vuur op de huid garen.
  4. Voeg de room aan de saus toe. Roer met een garde de ijskoude boter door de saus om deze te binden. Voeg de garnalen toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de stamppot met de snoekbaars en maak af met de garnalensaus.

 

Wijntip: Riesling

 

Copyright 2019 Lokaal & Lekker.