home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Soep van schorseneren

Soep van schorseneren

  • 500 gram schorseneren
  • 500 ml kippen- of kruidenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 of 2 plakken (desem)brood
  • 1 eetlepel (olijf) olie om in te bakken
CATEGORIE: Herfst Winter

Schorseneren worden ook wel keukenmeidenverdriet of armeluisasperge genoemd. Dat klinkt niet echt positief maar heeft vooral te maken met het schoonmaken van deze zwarte wortels. De smaak is niet te vergelijken met een ander groente: heel romig, vol en bijna zoet. Zeer zeker de moeite waard om eens te proberen.
De gouden tip om te voorkomen dat je handen bruin kleuren is het gebruik van keukenhandschoenen en azijn tijdens het schillen. Maar  dan heb je ook een wintergroente gevonden die in mijn ogen ten onrechte is ‘vergeten’.
Voor meer informatie over schorseneren en andere retro-groenten neem eens een kijkje op de blog.

 

voorgerecht 4 personen (of  hoofdgerecht 2 personen)

  1. Schil de schorseneren met keukenhandschoenen of schil ze onder water totdat je geen zwarte schil of pitjes meer ziet. Leg ze tot gebruik in een pan met azijn. Snij ze in kleine stukken en kook ze gaar in de bouillon gedurende 15-20 minuten.
  2. Snij de korsten van het brood en maak reepjes van ongeveer 1 cm breed. Verhit de olie in de pan en bak het brood bruin en knapperig. Leg de croutons op een stuk keukenpapier.
  3. Voeg de bouillon toe aan de gekookte schorseneren en pureer het geheel fijn tot een gladde massa. Roer de slagroom erdoor en warm nog even goed oor. Voeg peper en zout toe naar smaak. Serveer de soep met daarnaast de croutons.

 

Tip: Je kan de soep eventueel ook garneren met gefrituurde schorseneren. Boen de schorseneren schoon, snij reepjes in de lengte met een dunschiller (incl schil) en frituur een paar seconden in olie van 180 graden.

 

Het idee van de croutons (eventueel aangevuld met geroosterd amandelschaafsel) is afkomstig van Okke van Amerongen. Hij heeft een prachtige site over schorseneren met nog veel meer informatie over het kweken, schoonmaken en koken met deze groente. Zeer de moeite waard. www.schorseneren.nl

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.