home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Homemade vlierbloesemsiroop

Homemade vlierbloesemsiroop

  • 125 gram vlierbloesem
  • Kaasdoek
  • Trechter
  • 2 (weck)flessen van 1 liter
  • 1 kilo suiker
  • 2 liter water
CATEGORIE: Lente Zomer

Homemade vlierbloesemsiroop Voor lekker eten hoef je niet naar de supermarkt of moestuin. Soms vind je de beste ingrediënten gewoon in een park of tuin. Neem nu de vlierbes. In het voorjaar/zomer bloeit deze boom volop in het wild en vormt de zoete bloesem een fantastische basis voor tal van zomerse lekkernijen.

 

Plukken in het wild

Dus pak snel een schaar en emmer en spring op de fiets. Het beste tijdstip om te plukken is aan het einde van de ochtend op een warme droge dag. Knip alleen volle bloeiende schermen die topzwaar zijn van het stuifmeel want hier zit de geur en smaak. Maar knip er ook niet te veel per boom dan blijven er nog voldoende over om straks uit te groeien tot vlierbessen. Probeer de bloesemschermen zo kort mogelijk op de steel af te knippen. Je kan de ‘paraplu-takken’ later nog losknippen van het scherm maar het hoeft niet.

 

Recept homemade vlierbloesemsiroop

© Localicious/ Lokaal & Lekker

 

Om de heerlijke geur en smaak van vlierbloesem te gebruiken in gerechten is een zelfgemaakte siroop de perfecte basis. Met de vlierbloesemsiroop maak je vervolgens heerlijke frisse zomerijsjes, spannende cocktails en zoete desserts. Maar zelfs een groot glas spuitwater met siroop en blokjes ijs is op zichzelf al een simpel maar groots genot.

 

Recept vlierbloesemsiroop

En nu aan de slag! Onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer 2 liter vlierbloesemsiroop maar pas de hoeveelheid siroop gewoon aan op het aantal bloesems dat je hebt geplukt.

 

Recept homemadevlierbloesemsiroop

© Localicious/ Lokaal & Lekker

 

  • Knip per bloesemscherm de ‘paraplu-takken’ los zodat er zo min mogelijk stelen worden gebruikt bij het ‘trekken’. Verwijder verdwaalde insecten. Doe de bloesem in een hoge pan of grote weckpot en vul deze met lauwwarm water. Als het goed is staat de bloesem nu helemaal onder. Zo niet, voeg nog wat extra water toe. Laat de bloesem 24 uur in het water ‘trekken’ op een liefst warme plek.
  • Zeef het vlierbloesemwater door de (nat gemaakte) kaasdoek. Nu heb je een gele, troebele vloeistof. Verwarm het vlierbloesemwater langzaam en voeg 1 kilo suiker per liter toe. Uiteraard kan je zelf experimenteren met de hoeveelheid suiker. Meer of minder suiker is allebei prima (maar niet te weinig want dit beïnvloedt ook de houdbaarheid). Wacht tot het water een paar minuten heeft gekookt en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost. Kook dan dan nog zo’n 20 minuten in zodat de siroop iets dikker wordt.
  • Vul steriele (weck)flessen met de hete siroop en sluit de flessen af. Weckflessen kan je daarna nog extra koken (minimaal een half uur) om de houdbaarheid te verlengen. En klaar is jouw zelfgemaakte vlierbloesemsiroop.

 

Recept homemade vlierbloesemsiroop

© Localicious/ Lokaal & Lekker

 

Zomerse cocktail

Wist je trouwens dat het zomerdrankje Hugo is gebaseerd op vlierbloesemsiroop? Oorspronkelijk komt het recept uit Zuid-Tirol waar het al jaren populair is. Met de zelfgemaakte vlierbloesemsiroop (20 cl), Prosecco of andere bubbel (150 ml), schijfje citroen en gekneusde (Marokkaanse) munt maak je in een handomdraai indruk op je gasten. Varieer op basis van smaak of voeg extra bruiswater toe voor lichtere versie. Belangrijkste is dat alle ingrediënten goed koud zijn!

 

Verkoopadressen

Te laat of te lui om vlierbloesemsiroop zelf te maken. Geen probleem. Het is tegenwoordig ook te koop bij biowinkels en de meeste supermarkten. In het Noorden heeft De Fledder in Kloosterburen een biologische plantage met vlierbessen en duindoorn en maakt van beide struiken heerlijke siropen, sappen en wijnen.

 

Wildplukadressen

Weet je niet waar je moet gaan zoeken of ben je benieuwd naar andere eetbare planten en bomen in jouw buurt? Kijk dan eens op de website www.wildplukwijzer.nl. Naast de vlierbes vind je hier de locaties van appelbomen, brandnetel, bramen etc. Of meldt jouw nieuwste wildpluk-ontdekking aan (als je ‘m wilt prijsgeven natuurlijk).

 

Weckflessen

Handige weckflessen voor siroop zijn de flessen met beugeldop. Bij Ikea koop je ze in liter-formaat. Gewone lege flessen kan natuurlijk ook maar de siroop is dan minder lang houdbaar. Bewaar (niet geweckte) flessen in de koelkast, ongeveer 6 maanden. Eenmaal geopend is de siroop nog een paar weken houdbaar.

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.