home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Winterpostelein met witlof en blauwe kaas

Winterpostelein met witlof en blauwe kaas

  • 100 gr winterpostelein
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 gr witlof
  • 1 takje rozemarijn of ½ theel gedroogde rozemarijn
  • 2 theel honing
  • 75 gr blauwschimmelkaas
  • 1 eetl azijn of citroensap
  • 1 eetl mosterd
  • Extra olie (om te bakken)
CATEGORIE: Herfst Winter

Een groente die je in de supermarkt niet snel zal vinden is winterpostelein. Met zijn knapperige, sappige blaadjes is deze verrassend lekker van smaak en structuur. Heel makkelijk te combineren in diverse salades of op brood.  Winterpostelein is een mooi alternatief in de winter en het vroege voorjaar als de ‘gewone’ sla van nature hier niet groeit. Ook geschikt om te roerbakken of in een stamppot (slinkt behoorlijk, net zoals spinazie). Verkrijgbaar van november tot april op de markt of via de (biologische) groentezaak.

Een basic salade met alleen olie, azijn en mosterd is al een gouden combinatie. Zelf ben ik helemaal enthousiast van het volgende recept.

 

  1. Grill voorverwarmen. De onderkantjes van de witlof snijden en de struikjes in de lengte halveren.
  2. Olie in een koekenpan verwarmen en de witlof erin leggen met de platte kant naar beneden. De struikjes enkele minuten bakken op een hoog vuur.
  3. Witlof met platte kant naar boven in een vuurvaste schaal leggen. Honing over de witlof druppelen. De naaldjes van de rozemarijn fijn vijzelen en over de witlof strooien. Kaas verkruimelen en over de witlof verdelen. De groente een paar minuten onder de grill zetten totdat de kaas een lichtbruin korstje heeft.
  4. Ondertussen winterpostelein over de borden of een platte schaal verdelen. Dressing maken van olie, azijn, mosterd en zout en over de winterpostelein schenken. Tenslotte warme witlofschuitjes op de salade leggen.

 

Tip: de hoeveelheden zijn heel makkelijk te verdubbelen tot een maaltijdsalade. Lekker met versgebakken desembrood en een goede chenin blanc.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

Recept via www.ekonoom.nl

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.