home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Zelf pepernoten maken

Zelf pepernoten maken

  • 125 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 150 gram roggemeel
  • 150 gram bloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snufje zout
CATEGORIE: Winter

In 1931 wordt een pepernoot als volgt omschreven: “Een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond.”

 

Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is het recept wel degelijk anders. Kruidnoten zijn speculaasbolletjes en pepernoten zijn meer zoals peperkoek. Omdat je deze laatste niet zoveel meer tegenkomt hierbij het recept. Het is iets meer werk maar zeer de moeite waard.

 

  1. Meng de honing, stroop en het ei door elkaar. Zeef de overgebleven ingrediënten en roer ze door het honingmengsel tot je een mooi deeg krijgt. Kneed tot een stevige bal, wikkel in plasticfolie en laat tenminste twee uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden ºC.
  3. Rol het deeg uit tot een dikke lap en snijd er stukjes af. Leg deze in een ingevette springvorm en bak in ongeveer 20 minuten lichtbruin.

 

Het recept is afkomstig uit het kruidnotenkoekboek ‘Maak van de noot een deugd’. Het mooist geïllustreerde kookboek ter wereld (volgens de jury van de Gourmand World Cookbook Award) en 100% ‘made in Groningen’! Ontdek wat je allemaal kunt doen met peper- en kruidnoten. Heus, je doet ze te kort als je alleen in de winter geniet van deze oerhollandse snoepjes…Met recepten van Thérèse Boer, Ronald Giphart, Siemon de Jong, Dick Soek en Pierre Wind.

 

Copyright 2018 Lokaal & Lekker.