home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

< Terug naar overzicht producenten

Slagerij Menno Hoekstra – Anjum

Slagerij Menno Hoekstra is al meer dan 100 jaar in de wijde omtrek een goed bekend staande ambachtelijke slagerij. Menno Hoekstra heeft de familietraditie voortgezet door in de voetsporen van zijn vader Willem Hoekstra te treden als vierde generatie slagers Hoekstra. Menno gebruikt streekgebonden vlees van bijvoorbeeld varkens van Bouwmeester uit Drogeham en Buitenpost, Schotse Hooglanders uit de natuurgebieden en de lammeren van bijvoorbeeld de Waddendijk. Het vlees wordt gerijpt in de slachterij in Dokkum en voor verwerking klaargemaakt voor de winkel in Anjum. Op ambachtelijk wijze worden onder andere Friese parmaham, touwgeknoopte rollades, turfgerookt spek (2015 winnaar Beste Fryske Spek) en turfgerookte Friese droge worst gemaakt.
Friese worst wordt van oudsher op turf gerookt. Het was tot ver in deze eeuw de goedkoopste en soms enige brandstof. Vanaf 1920 namen de opkomende dorpsslagers het slachten van de boeren over. Voor het roken gebruikten ze de eigen de kamerschoorsteen, maar het was niet ongewoon dat ze door ruimtegebrek een deel van de vleeswaren bij boeren in de omgeving onderbrachten. Er zijn nog maar weinig slagers in Friesland die met turf roken. Schone turf is moeilijk te krijgen; onvervuilde turf komt tegenwoordig vaak uit Duitsland of Polen en is erg duur. Ook is turf lastig toe te passen in de moderne, computergestuurde rookkasten die meer een meer slagers gebruiken, omdat het veel hitte produceert. Er is vakmanschap voor nodig.

Copyright 2019 Lokaal & Lekker.