home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Empanadilla’s met snijbiet

Empanadilla’s met snijbiet

  • 2 tenen knoflook
  • 750 gram gewassen en dun gesneden snijbiet
  • 4 uitgelekte gehakte ansjovisfilets
  • 2 gehakte uitjes
  • Kerriepoeder
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram pijnboompitten
  • Olijfolie (of Hollandse koolzaadolie)
  • 300 gram bloem
  • 165 gram koude boter
  • 100 ml koud water
  • 1 ei (losgeklopt)
CATEGORIE: Zomer

Een wat minder bekende groente is snijbiet dat qua smaak een soort middenweg is tussen spinazie en bosbiet. Maar wat maak je daar zoal mee? Al ‘googlend’ kwam ik al snel op de website snijbiet.nl, een erg mooi website van Okke Amerongen die helemaal fan is van snijbiet (en heel veel andere  minder bekende groenten en fruit). We hebben de empanadilla’s met snijbiet geprobeerd en waren zeer verrast door de smaak.

 

Omdat wij geen Hollandse ansjovis bij de hand hadden (die bestaat echter wel!), hebben we de vulling, vervangen door een appelchutney. En de kinderen smulden mee. Heerlijk als snack, voorgerecht maar ook hoofdgerecht. Meer info zie blog: retro-groente van de maand

 

voorgerecht 6 personen of hoofdgerecht 4 personen

  1. Warm olie rustig op. Voeg de ansjovisfilet toe en laat het rustig ’smelten’ in de olie. Voeg de uitjes toe en stoof ze glazig. Voeg nu de snijbiet toe met de knoflook, rozijnen, pijnboompitten en kerrie. Roerbak dit mengsel met wat peper en zout gedurende 5-10 minuten. Laat het afkoelen en indien nodig uitlekken in een vergiet. Bij de variant met appelchutney vervang je de ansjovis, uitjes, kerrie, knoflook en rozijnen. Appelchutney is kant-en-klaar te koop (bijv.van Marienwaerdt) of je maakt ‘m gewoon zelf met een recept voor zelfgemaakte appelchutney.
  2. Doe de bloem, de boter en een snufje zout in de keukenmachine en maal tot het kruimig is, voeg het water toe tot je een samenhangend deeg krijgt (het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt). Kneed het deeg nog een keer met de handen en rol het in porties uit tot een dunne lap.
  3. Steek uit het deeg rondjes en vul deze met snijbiet. Maak de rand nat, vouw het rondje dubbel en druk aan in mooie patroontjes met je vingers of een vork.
  4. Bestrijk met het ei en bak in 20 minuten op 200 graden goudbruin en gaar.

 

Tips:

  • Lukt het niet om snijbiet te vinden? Dit recept kun je uitstekend maken met spinazie.
  • Voor een snelle variant gebruik je diepvries bladerdeeg

 

Naast een website over snijbiet schrijft Okke ook over de culinaire  mogelijkheden van vijgen, pastinaak, schorseneren etc. Genoeg inspiratie dus voor ‘retro groenten en fruit’.

Okke bedankt voor het recept en de leuke website! (www.snijbiet.nl)

Copyright 2019 Lokaal & Lekker.