home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Pizza met paddenstoelen en saucijs

Pizza met paddenstoelen en saucijs

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • Snufje zout
  • 500 gram paddenstoelen (schoongemaakt en in plakjes)
  • 500 gram saucijs (zonder vel en in stukjes)
  • 500 gram (buffel)mozzarella (in stukjes)
  • 2 uien in halve ringen
  • 4 theelepels oregano
  • 50 gram rucola
  • Peper naar smaak

Deze pizza kan eigenlijk altijd. Paddenstoelen, wild geplukt of gekweekt, zijn jaarrond verkrijgbaar. Voor meer variatie op de pizza, kies dan de producten van het seizoen of wees creatief met de restjes in de koelkast. Alles kan!

Zie voor meer tips ook het recept zelf pizza maken

 

hoofdgerecht 4 personen

  1. Meng snufje zout door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op met een beetje water. Giet de gist en een deel van het resterende water voorzichtig in het kuiltje. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg geleidelijk het water toe. Kneed daarna nog eens 10 minuten goed door en laat het onder plasticfolie of een vochtige theedoek 1 uur rijzen (op een warme plek).
  2. Kneed het deeg nog een keer goed door en laat nog minimaal 30 minuten afgedekt rijzen. Voeg indien nodig nog extra bloem toe. Vet een bakplaat in met olijfolie een bestrooi met maïsgriesmeel.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Verdeel het deeg in 4-6 stukken en rol met een deegroller een zo dun mogelijke lap. Tijdens het rollen het deeg regelmatig keren. Bestrijk het deeg dun met (olijf)olie en beleg met de paddenstoelen, rauwe saucijs, ui en mozzarella. Laat een rand van ongeveer 1 centimeter vrij en bestrooi met oregano en peper naar smaak. Verhit pizza in circa 12-15 minuten in de (steen)oven. Nadat de pizza uit de oven komt de rucola toevoegen.

© Lokaal & Lekker

 

Tips:

  • maak de bodem zo dun mogelijk en beleg deze niet te dik, dan wordt de pizza heerlijk knapperig.
  • is er geen rucola voor handen probeer dan eens (winter)postelein
  • gebruik stevige en smaakvolle paddenstoelen zoals eryngii, beukenzwam en kastanjechampignon of vraag om advies bij Heerlijk & Eerlijk paddenstoelen op de Vismarkt Groningen
  • verse buffelmozzarella is te koop via Orobianco in Grootegast
  • voor meer variaties op het beleg, zie ook zelf pizza maken

 

* Het recept is ook gepubliceerd in Noorderland april 2012 (zie foto). Voor het hele artikel ga naar ‘Traktaties uit het Noorden’.

 

 

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.