home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Tarte tatin van sjalotten in Vin Santo

Tarte tatin van sjalotten in Vin Santo

  • 2 eetlepels azijn
  • 500 gram sjalotten
  • 2 eetlepel suiker
  • 75 gram boter
  • 100 ml Vin Santo of rode wijn
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 2 theelepels verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram (schapen)kaas
  • Bakvormpjes ⌀ 10 cm
  • Sla van het seizoen
  • 6 eetlepels (olijf)olie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 75 gram walnoten (gepeld)
CATEGORIE: Hele jaar

Al ben ik zelf niet zo dol op uien, deze tarte tatin is een uitzondering. Nadat de sjalotten zijn gegaard zijn ze zacht en zoet geworden en smaken heerlijke bij het wat zoutige deeg. Een frisse salade van het seizoen maakt het af. Ook prima te gebruiken als bijgerecht voor vlees of wild.

 

voorgerecht of bijgerecht voor 6-8 personen

 

  1. Maak de sjalotten schoon en snij alleen de grote sjalotten doormidden. Snij het kontje van sjalot er niet af, zo blijf deze beter heel tijdens het garen. Laat de boter smelten en voeg de suiker toe. Laat de sjalotten hier op een heel laag vuur 30 minuten in garen.
  2. Verwarm oven tot 200 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien, plak de 6 delen aan elkaar en rol uit tot een lap. Bestrijk dun met boter en bestrooi met de geraspte kaas. Vouw het deeg in vieren, druk de randen goed aan en rol nog een laatste keer uit. Druk ronde vormen uit deeg, 1 centimeter breder dan bakvorm.
  3. Voeg wijn, azijn en tijm toe aan de sjalotten en laat dit inkoken. Doe de sjalotten en de wijnsaus over in de bakvormpjes. Bedek met bladerdeeg en stop goed in de randen. Bak ze in 25-30 minuten goudbruin.
  4. Maak een dressing van de olie, azijn en mosterd, peper en zout. Sprenkel de dressing over de sla en bestrooi met de grof gehakte walnoten.
  5. Laat de tarte tatin 10 minuten afkoelen en keer om op een bord. Breng op smaak met peper, zout en wat extra tijm. Serveer met de salade van het seizoen.

 

Tips:

  • Je kunt de tarte tatin prima 1 dag van tevoren maken. Daarna 10 minuten verwarmen in oven van 190°C
  • Wil de tarte tatin iets zoeter maken maak dan nog een extra karamel van 100 gram gesmolten boter en 150 gram suiker. Laat dit samen warm worden tot het goudachtig kleurt. Giet de karamel als eerste in de bakvormpjes en leg er daarna de sjalotten op.
  • Wijntip: Riesling, bijvoorbeeld uit de Rheingau
  • Gebruik de schapenkaas van bijvoorbeeld Groot Kabel uit Kollumerpomp
  • Gebruik bijvoorbeeld de Verras-me sla van de Eemstuin
Copyright 2019 Lokaal & Lekker.