home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!
Zelf pizza maken

Zelf pizza maken

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • 7 gram gist
  • Zelfgemaakte tomatensaus
  • Favoriete groenten/vlees/vis (zie tips)
  • Olijfolie

Pizza is zowel het minst, als het meest duurzame gerecht dat ik ken. De supermarktpizza telt vaak vele voedselkilometers omdat de ingredienten van heinde en ver komen. Een zelfgemaakte pizza daarentegen is de perfecte manier om restjes op te maken en iedereen is er dol op. Het duurt iets langer dan het opwarmen van een diepvriespizza maar de kinderen vinden het super om te helpen. Ze kunnen hun eigen pizzadeeg rollen en beleggen met hun favoriete ingrediënten. En de overheerlijke smaak van een zelfgemaakte pizza is de ultieme beloning.

 

hoofdgerecht voor 4 personen of lunch/snack voor 8 personen

  1. Meng snufje zout door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op met een beetje water (of in geval van verse gist 200 ml). Giet de gist en een deel van het resterende water voorzichtig in het kuitje. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg geleidelijk het water toe. Kneed daarna nog eens 10 minuten goed door en laat het onder plasticfolie of een vochtige theedoek 1 uur rijzen (op een warme plek). Je kan voor het kneden en rijzen ook de broodbakmachine gebruiken (speciale pizzadeeg-stand).
  2. Kneed het deeg nog een keer goed door en laat nog minimaal 30 minuten (liefst 1,5-2 uur) afgedekt rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 220C. Verdeel deeg in 4-6 stukken en rol een zo dun mogelijke lap.
  4. Bestrijk het deeg dun met tomatensaus (verspreiden met de bolle kant van een lepel) en laat ongeveer 1 cm langs de rand vrij en bestrijk deze met een kwastje met olijfolie. Of maak een pizza bianco en bestrijk de pizza met olijfolie in plaats van tomatensaus.
  5. Tenslotte, beleg naar hartelust met je favoriete ingredienten en/of restjes van de vorige dag (zie tips)
  6. Verhit pizza circa 12-15 minuten in de (steen)oven.

Mama mia delizioso!!

 

Tips:

– Maak de bodem zo dun mogelijk en beleg deze niet te dik, dan wordt de pizza heerlijk knapperig!

– Als je verse gist van de bakker gebruikt, neem dan 20 gram gist op 200 ml water op 500 gram bloem

– Extra variaties op het pizzabeleg:

  • pizza bianco met olijfolie, schijfjes (met dunschiller) aardappel, stukjes mozzarella en plakjes chorizoworst
  • pizza bianco met olijfolie, rauw saucijsje, paddenstoelen, ui en mozzarella
  • tomatensaus, verse geitenkaas, verse tomaten en nadat de pizza uit de oven komt rucola toevoegen
  • pizza bianco met olijfolie, oude schapenkaas en nadat pizza uit de oven komt rauwe ham en rucola toevoegen
  • met winterse groenten zoals pompoen, wortel, biet, pastinaak etc, mozzarella en nadat de pizza uit de oven komt (rauwe) postelein toevoegen
  • etcetera

Met dank aan Anuscka Bonnier van Villa de la Marche voor de variatie-tips!

Copyright 2019 Lokaal & Lekker.