home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken kost iets meer tijd maar smaakt zoveel beter. Italianen gebruiken het liefst een mix van ‘semola di grano duro’ (durum tarwegriesmeel, ofwel een harde tarwe) en farina di grano tenero type oo. Deze bevatten veel gluten die zorgen voor de elasticiteit van pasta. Hollandse bloem bevat minder gluten maar kan ook prima worden gebruikt om pasta mee te maken. Gewoon iets langer kneden. In plaats van gewone bloem kan je ook spelt, boekweit, kastanje en andere soorten gebruiken. De basismethode blijft hetzelfde.

 

Pastamachine

Bespaar geen geld op de pastamachine en schaf een degelijk exemplaar aan (te koop bij de betere kookwinkels of www.kookitaliaans.nl). Nadat mijn eerste pastamachine (Pasta Aid Julia 150) het na 6 maanden al had begeven ben ik overgestapt op de ‘Rolls-Royce’ onder de pastamachines: Marcato. Ik ben erg enthousiast over de Atlas 150 Wellness. Naast dat hij heel erg mooi is (in alle kleuren van de regenboog) is hij ook ‘foodproof’. Dit betekent dat de walsen zijn gemaakt van aluminium waardoor is er geen enkele risico bestaat dat er nikkel-, lood- of camiumdeeltjes achterblijven in het deeg. Niet goedkoop maar een investering voor het leven (of langer). Met de hand rollen kan natuurlijk ook, gebruik een lange, dunne deegroller (zonder handvatten) die speciaal is gemaakt voor het maken van pasta.

 

Homemade verse Hollandse pasta

vers pastadeeg voor 4-6 personen (ongeveer 600 gram)

 

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 4 kakelverse, grote eieren (60 gr. per stuk) op kamertemperatuur
  • goede pastamachine of houten deegroller (zonder handvatten)
  • wat extra maïsmeel zodat de bladen tijdens het drogen niet te veel aan elkaar gaan plakken
  • 2 eetlepels zout (voor het koken van de pasta)
  1. Zeef de bloem op een schoon aanrechtblad, maak een kuil in het midden en breek hierin de eieren.
  2. Meng de bloem en eieren met een vork en zorg dat beiden langzaam mengen in het midden zonder dat de rand ‘ breekt’.
  3. Blijf goed kneden gedurende 15-20 minuten (bij gewone bloem is dit iets langer dan bij hardere tarwebloem).
  4. Laat het pastadeeg met plasticfolie bedekt 30 minuten rusten op het aanrecht.
  5. Installeer de pastamachine, bevestig deze aan een tafel of aanrecht en verdeel het deeg in 6 bollen.
  6. Rol elke deegbol door de pastamachine waarbij je elke keer de deegstand aanpast naar een kleiner formaat
  7. Als het deeg de juiste dikte heeft, wrijf het dan in met maïsmeel en leg het op een droge en schone theedoek
  8. Ga zo verder totdat al het deeg is gerold en check of het eerste deeg droog genoeg is (is minder elastisch en breekt als je het dubbelvouwt).
  9. Rol nu de deegbladen door de pastavorm (spaghetti, tagliatelle enz.) of snijd deze met de hand.
  10. Kook de pasta, bijvoorbeeld de tagliatelle, in 4-5 minuten (tijd is afhankelijk van het type en de dikte van het deeg) in ruim kokend water en 2 eetlepels zout.

 

En klaar is de homemade pasta!

 

Heerlijk met verse zelfgemaakt saus van verse tomaten en kruiden uit eigen tuin.

 

Tip: maak een grotere hoeveelheid pasta en vries een gedeelte in voor een volgende keer, als je minder tijd hebt.

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.