home De lekkerste producten van dichtbij, op een rij!

Zijn plofkip en boontjes uit Kenia echt zo slecht?

Dat hangt er maar vanaf. Duurzaamheid is allesomvattend begrip. Het gaat over het milieu, over dierenwelzijn, over gezondheid, eerlijke prijzen, veiligheid, arbeidsomstandigheden, afval en energie. Eigenlijk te veel om op te noemen. Dus hoe weet je nu of je duurzaam eet? Zijn plofkip of de boontjes uit Kenia echt zo slecht? Of is het antwoord niet zo eenvoudig?

 

Een biologische kip is inderdaad duurzamer dan een plofkip als het gaat om dierenwelzijn en gezondheid. De dieren hebben een prettige leven en er worden zeker minder giftige stoffen en antibiotica gebruikt. Maar….een plofkip leeft veel korter en heeft daardoor minder voedsel en water nodig (lees minder energie om dit voedsel te maken). Misschien is minder vlees eten dan de oplossing?

 

En die boontjes? Het is toch overduidelijk dat eten uit de buurt veel beter is? Klopt, er is zeker minder transport nodig om deze groente in het schap te krijgen. En de lokale boer krijgt een mooi prijs waardoor zijn inkomen en het landschap worden behouden. Maar….als deze Hollandse boontjes uit de verwarmde kas komen dan is hiervoor wel veel meer energie nodig dan voor een vliegreis vanuit Afrika. En een autoritje naar de supermarkt om die boontjes te kopen doet er nog een schepje bovenop. Schrik niet, maar in een gemiddelde avondmaaltijd zitten vaak duizenden vervoerskilometers.

 

Misschien is het beter om duurzaamheid te zien als een richting: de ideale balans tussen people, planet en profit, zowel nu en in de toekomst. Het gaat er dus niet alleen om ‘waar’ en ‘hoe’ het product wordt gemaakt maar om de hele keten. Van boer tot bord.

Dus als biologisch en lokaal niet altijd duurzaam zijn, hoe doen we dan toch de goede dingen?

 

Deze ‘voedselregels‘ geven een houvast:

  • Koop producten van het seizoen dan zijn ze vers en komen ze in principe niet uit de verwarmde kas of met het vliegtuig.
  • Koop producten uit de omgeving dan is er zo min mogelijk transport nodig om ze hier te krijgen en krijgt de lokale boer een eerlijke prijs
  • Koop minder vlees dan is er minder voedselproductie nodig om deze dieren te voeden
  • Koop producten die minimaal op biologische wijze zijn geproduceerd dan is er voldoende aandacht voor het dierenwelzijn en de gezondheid van het product. Een biologisch keurmerk geeft in ieder geval die garantie omdat de eisen wettelijk zijn vastgelegd (EKO-keurmerk).
  • Koop met beleid. Veel eten verdwijnt onnodig, en zelfs voor de houdbaarheidsdatum, in de prullenbak.
  • en tenslotte: ‘voelt het goed dan is het vaak goed’ maar blijf kritisch!

Eet smakelijk!

Copyright 2024 Lokaal & Lekker.